Voor Christus

Voor Christus kan betekenen:

Hier hebben we met een ander voorzetsel te maken, namelijk 'op', als in: Christus' voeten rusten op de bal.
  1. Het tegenovergestelde van 'na Christus' wanneer het om een chronologische volgorde gaat. Bijvoorbeeld: ik kwam voor Christus, maar die klootzak stak voor!
  2. Een doel in vraagzinnen. Bijvoorbeeld: kom jij voor Christus? Nee, ik wil enkel God zien. Bemerk dat je betekenis 1 en 2 kunt combineren. Bijvoorbeeld: kom jij voor Christus? Ja, maar die klootzak stak voor!
  3. Wanneer de bestemmeling Jezus Christus is. Bijvoorbeeld: dit pakje is voor Christus, dus blijf er met je fikken vanaf! Het zal 'm leren, mij voortdurend voorsteken, de klootzak. Luister goed, hoor je 't pakje tikken? Da's omdat het een bom is, vriend!
  4. Vanuit het standpunt van Christus, synoniem voor 'wat Christus betreft'. Bijvoorbeeld: voor Christus maakt het niet uit of je blank of zwart bent, hij steekt iedereen voor.
  5. Het tegenovergestelde van 'tegen Christus', synoniem voor 'pro-Christus' en antoniem van 'anti-Christus' (synoniem voor 'tegen Christus'). Bijvoorbeeld: Ik ben voor Christus, zolang hij maar niet te veel voorsteekt, want dat steekt al vlug tegen.
  6. Een verouderd synoniem voor 'voor onze tijdrekening'. Bijvoorbeeld: Christus werd geboren in het jaar 1 voor Christus.
  7. Voor Christus geboren was. Bijvoorbeeld: Christus werd geboren in het jaar 1 voor Christus.